sobota, 17. 8. – 21:15 hod.

Všechny akce jsou v rámci našeho festivalu zdarma.

Střípky vzpomínek

Malba světlem na Frýdlantský zámek

sobota, 17. 8. – 21:15 hod.
nádvoří Státního hradu a zámku Frýdlant

Popis

V sobotu 17. srpna se přijďte podívat na kafkovsky laděné živé malování světlem na zámek, které začne ve 21.15 hodin. Autory projektu jsou Frances Sander a Dmitri Berzon, kosmopolitní pár z Libušína. Dmitri Berzon je umělec, který vystudoval výtvarné umění v Londýně. Frances Sander se narodila ve Skotsku a byla postgraduální studentkou kresby a malby na Edinburgh College of Art. Oba jsou praktikující umělci, kteří pracují s různými médii; Frances je figurativní malířka a grafička a Dmitri vytvořil díla s využitím časosběrných médií, videa a fotografie. Dmitri se věnuje také světelnému designu a vytváří světelné objekty a instalace. Od roku 2006 společně pracovali na řadě projektů, včetně tvorby maloformátových filmů, site-specific instalací a rozsáhlých živých improvizovaných kresebných performancí v různých interiérech a na ulici (často s živou hudbou) s použitím nástroje Tagtool. Cestovali po mnoha festivalech a akcích a představení s nástrojem Tagtool odehráli v Británii, Nizozemsku, Německu, Švédsku, České republice, na Slovensku, v Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku a Slovinsku.

Frances při jejím malování doprovodí na piano mladý německý hudebník a skladatel Benjamin Herrmann, který poslední dva roky cestuje po Evropě a zaměřuje se na věčnou krásu krajiny, skládá klavírní a elektronickou hudbu ke svým uměleckým filmům a přitom pomáhá ve venkovských komunitách s údržbou půdy. Během svých cest se setkává a spolupracuje s různými umělci a uměleckými komunitami. Výsledkem jedné z těchto spoluprací je i audiovizuální projekt s Frances Sanderovou a Dmitrijem Berzonem.

Přijďte a zažijte živé malování přenášené přímo na zdi zámku!


Co je Tagtool

Univerzální nástroj Tagtool vznikl pod hlavičkou společnosti OMAi, kterou založili rakouští umělci Josef Dorninger, Markus Dorninger a Matthias Fritz (známí také jako Gnu, Maki a iink). Tagtool prošel akčním vývojem od ‘projektoru z dřevěné krabičky’ až po aplikaci na iPad, která umožňuje v přímém přenosu promítat a animovat všechno, co nakreslíte.

Jak se k nám dostanete: